Ssl sertifikası önceleri sadece kredi kartı ile alışveriş yapan e ticaret siteleri için geçerli bir protokoldü. Ancak günümüzde bazı uygulamaların gelişmesi ve arama motorlarının gelişmesi ve politikalarını değiştirmesi sonucu ssl sertifikası olmazsa olmaz bir konuma geldi.
Ssl sertifikası nedir? (Secure Sockets Layer) Ssl sertifikası kısaca verileri şifreleyen bir güvenlik protokolüdür. Ssl sertifikası bulunduğunuz sitenin yada yazılımın güvenli olduğu anlamına gelmez ssl sertifikasının böyle bir amacı yoktur. Ssl sertifikası veri alışverişinde verilerin sadece sertifikanın olduğu adreste deşifre olmasını sağlar. Örneğin bir e ticaret sitesine girdiniz alışveriş yaptınız ödeme sayfasına geldiğinizde girdiğiniz kredi kartı vb bilgileri şifreleyen bir güvenlik protokolüdür.
Günümüzdeki bazı uygulamalarda artık ssl sertifika zorunluluğu istenmektedir bu nedenle ssl sertifikası artık sadece e ticaret için değil bir çok konuda önemli bir hal almıştır. İnternet tarayıcınızla bir web sitesine girdiğinizde adres satırı başında yeşil kilit işareti bulunur bu o sitenin ssl sertifikası kullandığı anlamına gelir ve güvenli site olarak size sunulur eğer yeşil değil kırmızı kilit varsa bu o sitenin ssl sertifikası kullanmadığı anlamına gelir ve o siteyi güvenli olmayan site olarak size sunar bu sebeple ssl sertifikası artık normal web sitemiz içinde olması gerekir.
Ssl sertifikaları çeşitlidir kullanacağınız amaca göre farklı ssl sertifikası alınır buda maliyetlerinide değiştirir örneğin e ticaret sitesi için alacağınız ssl sertifikası ile normal tanıtım sitesi için alacağınız ssl sertifikası maliyeti aynı değildir. Tanıtım sitesi için düşük maliyetlere ssl sertifikası bulunmaktadır.
Ssl sertifikası web sitenizin dışında mobil uygulamalarınız içinde geçerlidir. Popüler arama motoru google mobil uygulamanızın storede yayınlanması için ssl sertifikası şartı aramaktadır.
Ssl sertifikasınızı mutlaka almalısınız internetin bir çok alanında aranan şartlardan birisi haline gelmiştir.